Ga naar hoofdinhoud

In Nederland wordt er veel koffie gedronken. Vaak bij het ontbijt, halverwege de ochtend, ’s middags en na het avondeten misschien nog wel een keer. Van koffie krijg je energie, het kan je helpen bij je concentratie en sleept je door een dipje heen. Dat komt vooral door de cafeïne die in koffie aanwezig is. Maar hoeveel dan? Dat lees je in dit blog.

Hoeveelheid cafeïne in 1 kopje koffie

Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat er 75 tot 100 milligram cafeïne in een kopje koffie zit.

De preciezere hoeveelheid cafeïne in 1 kopje koffie hangt af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan deze dingen:

  • hoe sterk de koffie is gezet
  • de soort koffie die je drinkt
  • de herkomst van de koffieboon
  • de grootte van je kopje of mok

Als je dus een beter beeld wilt krijgen, moet je bovenstaande factoren beter bekijken. Hieronder gaan we op enkele wat dieper in.

Welke koffie heeft de meeste cafeïne?

Het cafeïnegehalte verschilt per koffiesoort. Hoeveel cafeïne zit er in een espresso of in een cappuccino? Het voedingscentrum heeft dit voor een aantal soorten op een rijtje gezet.

  • decafé – kopje van 125 milliliter bevat 3 milligram
  • espresso – kopje van 30 milliliter bevat 40 milligram
  • instantkoffie – kopje van 125 milliliter bevat 60 milligram
  • filterkoffie – kopje van 125 milliliter bevat 60 milligram

Als je een normale kop filterkoffie drinkt, krijg je dus al meer cafeïne binnen dan wanneer je een klein kopje espresso neemt.

Soorten koffiebonen en de branding

Dan kun je natuurlijk ook nog kijken naar de soort koffieboon. Arabica en Robusta zijn de twee bonensoorten die het meest populair zijn. De smaak van de Arabica bonen is milder doordat er minder cafeïne in zit. Daarom worden Robusta bonen vaak gebruikt voor oploskoffie.

hoeveel cafeine in koffie

Wanneer de koffiebonen worden gebrand trekt er water uit, hierbij gaat ook cafeïne verloren. Als de bonen langer gebrand worden, dan gaat er ook meer cafeïne verloren. Hoewel donkere koffiebonen vaak een sterkere en bitterdere smaak hebben, zit er niet altijd meer cafeïne in. Vaak juist minder dan in lichter gebrande bonen.

Manier van koffie zetten

De hoeveelheid cafeïne hangt ook af van de manier waarop je de koffie zet. Dat ligt onder ander aan hoe lang de koffie met water in aanraking komt. Ook de maling is van invloed, hoe fijner ze gemalen zijn, hoe meer cafeïne er in je koffie komt.

Hoeveelheid cafeïne per 100 ml koffie

Je weet nu in welke koffiesoort er het meeste cafeïne zit, hoe het zit met het type bonen, de branding en de maling. Ook ken je de invloed van het zetproces, maar hoeveel cafeïne zit er nou in 100 ml koffie?

Als je gewone koffie drinkt, dan bevat 100 milliliter:

  • decafé – 2,5 milligram cafeïne
  • instantkoffie – 50 milligram cafeïne
  • filterkoffie – 70 milligram cafeïne
  • espresso – 130 milligram cafeïne

In verhouding zit er in espresso dus de meeste cafeïne. Wat natuurlijk geen verassing is, espresso staat alom bekend als “sterke koffie”.

Hoe komt de cafeïne in de koffie?

Cafeïne is een stof die door de koffieplant wordt aangemaakt om bijen aan te trekken. Om de nectar niet te bitter te laten smaken, zit de cafeïne er maar in kleine hoeveelheden in. De aantrekkingskracht is voor de bij, net als voor de mens, de energie die je van de cafeïne krijgt. Ook gebruiken de koffieplanten de bittere smaak van cafeïne, als een wapen om aanvallen van insecten af te slaan.

Tijdens het verwerken van de koffiebonen blijft de cafeïne behouden. Daardoor zit het ook in je koffie als je het drinkt.

Wat weet je nu over de hoeveelheid cafeïne in koffie?

In dit blog heb je kunnen lezen wat ongeveer de hoeveelheid cafeïne in koffie is en waar dat van afhangt.

Het is moeilijk te bepalen hoeveel cafeïne er precies in je koffie zit. Als je er meer of minder in wilt hebben dan kun je rekening houden met:

  • de grootte van je kopje of mok
  • of je espresso, filterkoffie of instantkoffie drinkt
  • welk soort bonen je gebruikt, plus hoe ze gebrand en gemalen worden
  • de manier waarop je de koffie zet
Back To Top