Ga naar hoofdinhoud

Espressoapparaat kopen

Een espressoapparaat is bijna een must voor de echte koffieliefhebber. Er zijn volautomatische espressomachines of pistonmachines. De bereiding van de koffie is het verschil, een volautomaat geeft met één druk op de knop een kop koffie. Een pistonmachine werkt anders, daar heb je het hele proces van koffiezetten zelf in de hand, je zet de koffie precies zoals jij het wilt, naar jouw smaak. De naam espressomachine betekent niet dat je alleen maar espresso’s kunt maken, als je graag cappuccino’s drinkt zijn er ook espresso koffiezetapparaten met melkreservoir of stoompijp.

Populaire espressomachines

Espressomachine kiezen

Vaak zie je de espressomachine in een koffiebar, maar steeds vaker zetten mensen er ook thuis hun koffie mee. De keuze is reuze, er zijn verschillende merken, modellen en designs te koop. Voordebestekoffie.nl helpt je graag bij het kiezen van de beste espressomachine voor jouw wensen.

Denk voordat je een espressomachine koopt goed na over welke koffie je graag drinkt, voor hoeveel mensen je meestal koffie zet en hoeveel ruimte je hebt in je keuken. Er zijn espresso koffiemachines met een groot waterreservoir, of zelfs aansluiting op vast water, die handig zijn als je vaak meerdere kopjes koffie achter elkaar moet zetten. Er zijn zelfs machines die je kopjes warm kunnen houden, zodat je altijd geniet van een warm kopje koffie.

Let dus bij het kopen van een espresso koffiemachine zowel op uiterlijk als op de binnenkant van de machine en lees de specificaties goed door, zodat je een goede keuze kunt maken.

Hoe smaakt koffie uit een espressomachine?

Als je met een espressomachine een espresso maakt, krijg je een klein kopje geconcentreerde koffie met een intense smaak. Ook geeft een espressoapparaat vaak een lekkere crema op de koffie. Deze crema bestaat uit suikers en vetten die onder hoge druk uit de koffie zijn geperst.

Het gebruik van een espresso machine

Een espresso machine is wat minder eenvoudig in gebruik dan een filter koffiezetapparaat. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden als je koffie zet met een espresso machine, hieronder lees je er meer over.

Doseren

Volgens de Specialty Coffee Association zou je voor een perfecte espresso die met een espressomachine gemaakt wordt, ongeveer 18 tot 20 gram fijngemalen koffiebonen gebruiken. Hier haal je na het zetten ongeveer 30ml koffie uit, die 93,3 graden Celsius is en gezet bij een druk van 9 bar.

Maalgraad

Als je koffie zet met een espressomachine is de korrelgrootte zeer fijn. Om dit goed te kunnen bepalen, is het slim om een espresso (30ml) te maken met je machine en dit te timen. Wanneer je in 30 seconden meer dan 30ml koffie hebt gezet dan staat de korrelgrootte te grof ingesteld. Als je veel minder koffie krijgt, dan is de korrelgrootte natuurlijk te fijn ingesteld.

Tijd

De ideale tijd waarin je met een espressomachine je espresso zet (extractietijd) ligt tussen de 25 en 30 seconden. Een te lange of te korte extractietijd zal niet alleen de smaak, maar ook de aroma’s en textuur van je koffie veranderen.

Back To Top