Ga naar hoofdinhoud

Wat is een piston koffiemachine?

Een pistonmachine is een halfautomatische koffiemachine. Een volautomatische koffiemachine maalt bonen, bij een halfautomatische machine moet je de koffiebonen zelf malen. Het water wordt verhit tot precies de goede temperatuur door de pistonmachine, ook de druk die nodig is om water door de koffie te persen wordt door de piston koffiemachine geregeld. De handgreep van de machine wordt een piston genoemd, vandaar de naam pistonmachine.

Welke koffie kun je maken met een piston koffiemachine?

Je kunt met een pistonmachine een esprosso zetten, deze espresso is de basis voor jouw cappuccino, latte macchiato of flat white. De hoeveelheid espresso, schuim en melk kun je afstemmen zoals jij het wilt. Heb je liever gewoon een zwarte koffie? Voeg dan een scheut heet water toe aan de espresso en je drinkt een lekkere americano.

Soorten pistonmachines

Het lastige, maar eigenlijk ook het leuke aan een pistonmachine is dat je zelf helemaal de controle hebt over hoe jij koffie zet. Er zijn verschillende soorten pistonmachines; een basis variant, eentje voor echte barista’s en een die automatisch werkt. Hieronder vind je meer informatie over deze piston koffiemachines.

Basis pistonmachines

Zonder lastige instellingen kun je een espresso zetten. Je hebt de keuze voor 1 of 2 espresso’s en moet zelf de melk opschuimen als je een cappuccino wilt. Deze machines nemen relatief weinig plek in vergeleken met de andere piston koffiemachines.

Piston koffiemachines voor barista’s

Met deze machine kun je aan de slag als een echte barista. Je stelt de machine helemaal zelf in zodat de espresso precies naar jouw smaak is. Van het malen van de bonen tot de juiste temperatuur en het instellen van de hoeveelheid.

Automatisch werkende piston machines

Wanneer je wel goede koffie wilt, maar geen zin hebt om alles zelf in te stellen, zijn er ook automatische pistonmachines. Deze machines werken met voorgeprogrammeerde koffie, maar je hebt wel de mogelijkheid er je eigen draai aan te geven.

Back To Top