Ga naar hoofdinhoud

Gemalen koffie

Filterkoffie is nog steeds erg populair in Nederland, bijna iedereen kent dit nog wel van thuis. Filterkoffie, ook wel gemalen koffie, wordt ook wel Slow Brew of Slow Drip Coffee genoemd. Koffieliefhebbers van alle generaties waarderen een lekker kopje filterkoffie al ruim honderd jaar.

Het voordeel van gemalen koffie is, dat je er met een filter koffiezetapparaat, een hele pot koffie mee kan zetten. Daarnaast heb je vaak ook een warmhoudplaatje dat de koffie op de goede temperatuur houdt. Melitta Bentz vond het koffie zetten maar een vieze bezigheid en vond daarom het koffiefilter uit. In 1908 patenteerde ze haar uitvinding en samen met haar man runt zij het bedrijf Melitta, dat nu nog steeds in handen is van de familie Bentz.

Filterkoffie bestellen

Wat is filterkoffie?

Filterkoffie is koffie waarbij geen gebruik wordt gemaakt van hoge druk bij het zetten. Het duurt misschien wat langer, maar het is het wachten waard. Filterkoffie is de laatste jaren van steeds betere kwaliteit verkrijgbaar. Er is meer kennis over de manier van zetten, er zijn betere bonen verkrijgbaar en er zijn meer lokale koffiebranders.

Lekkere filterkoffie zetten

Filterkoffie kun je op 2 manieren zetten, onderdompelen of opgieten. Doorgaans gebruik je ongeveer 7 à 8 gram gemalen koffie met 100 ml water. Stop het filter goed in het filterkoffiezetapparaat. Schep de koffie in het filter en kook het water. Giet het water niet gelijk op wacht daar nog even mee, de beste temperatuur voor een lekkere filterkoffie ligt namelijk tussen de 86 en 98 °C.

Als je van milde koffie houdt, kun je het hete water in één keer in het koffiefilter gooien. Liever sterke koffie? Dan heb je wat meer geduld nodig. Schenk het water in kleine beetjes op en laat de koffie volledig in de kan of het kopje doorlopen.

Back To Top