Ga naar hoofdinhoud

Een bewaarbus voor koffiebonen

Je houdt echt van koffie en koopt daarom koffiebonen zodat je ze vers kunt malen en er direct koffie van kunt zetten. Maar als je de verpakking hebt geopend maal je niet alle bonen in 1 keer, je wilt ze bewaren. Hoe kun je dat het beste doen? In een luchtdichte bewaarbus bijvoorbeeld. Op deze pagina vind je enkele handige koffiebonen bewaarbussen en lees je meer over hoe je koffiebonen goed kunt bewaren.

Goede luchtdichte koffiebonen bewaarbussen

Bol.com
Koffiebonen bewaarbus – luchtdicht – voor 1 kg bonen
44,99

Bol.com
Koffiebus, luchtdicht, roestvrij staal, 1,8L
41,99

Bol.com
Luchtdichte koffiebus,1.8L, verzegeld, met maatlepel
44,99

Hoe kun je het beste koffiebonen bewaren?

Om je koffiebonen zo lang mogelijk lekker te houden kun je ze het beste op deze manier bewaren:

  • Zorg dat er zo min mogelijk zuurstof en lucht bij de koffiebonen komen
  • Let op een goede verpakking, met een valve systeem, dat ervoor zorgt dat de bonen kunnen ontgassen
  • Bewaar de koffie maximaal 4 tot 6 weken voor de beste smaak
  • Een voorraadkast is een goede pek, deze is donker, droog en koel
  • Als je de koffiebonen wel op het aanrecht bewaart, zorg dan dat de bewaarbus ondoorzichtig en luchtdicht is
  • Houd de bonen uit de buurt van vochtige plekken
  • Bewaar ze niet op te warme plekken, zoals een kast in het zonlicht of te dicht bij de oven

Hoelang blijven koffiebonen houdbaar?

Koffiebonen beginnen eigenlijk na een week nadat ze gebrand zijn al minder goed te worden, tenzij je ze op de juiste manier bewaard. Wanneer je ze dit goed verzorgd kun je koffiebonen ongeveer een maand echt goed vers houden. Koffie blijft het lekkerst als je de bonen maalt net voordat je je koffie gaat zetten.

Koffiebonen bewaren in ongeopende verpakking

Als je de verpakking nog niet open hebt gemaakt kun je koffiebonen het beste in de originele verpakking bewaren, het liefst op een donkere, droge en koele plek. Tot een jaar na de branddatum garanderen koffiebranders de kwaliteit van de bonen, de koffie die je zet is dan nog steeds van goede kwaliteit. Na een jaar zitten er niet meer dezelfde aroma’s in.

10 a 14 dagen na het branden zijn gebrande koffiebonen uit een zak op hun best. Dan ervaar je nog echt de aroma’s van kortgeleden gebrande koffiebonen. Na zo’n 6 tot 8 weken proef je de aroma’s van verse koffie ook nog steeds.

Koffiebonen bewaren in een koffiebus

Je kunt koffiebonen goed bewaren in een luchtdichte koffiebus. In deze bewaarbus blijven de bonen zo’n 3 tot 6 weken langer vers en zullen ook de aroma’s bewaard blijven. Veel koffiebussen werken met een afsluitdeksel dat de bus luchtdicht sluit. Een kilo koffiebonen kun je goed kwijt in een bewaarbus van 3 liter.

Als je de bonen in een blik of bus bewaart die niet luchtdicht is, komt er telkens zuurstof bij en dat zorgt ervoor dat bonen sneller oud worden.

Koffiebonen bewaren in de koelkast

Het is geen goed idee om koffiebonen in de koelkast te bewaren. Dit komt onder andere omdat vocht niet goed is voor de bonen, wat door temperatuurverschillen kan ontstaan. Ook kunnen er geuren uit andere producten uit de koelkast overslaan op de koffiebonen, dat wil je al helemaal niet.

Back To Top