Ga naar hoofdinhoud

Hoe heet koffie met whiskey en slagroom

Wikipedia zegt: “Een warme drank van koffie, Ierse whiskey en room heet Irish coffee (Ierse koffie).”

In dit blog beantwoorden gaan we dieper in op deze bekende koffiecocktail, we duiken de geschiedenisboeken in, beantwoorden veelgestelde vragen en leggen uit hoe je zelf een Irish coffee maakt. Lees snel verder!

Inhoud van dit blog over Irish coffee

In dit blog behandelen we de volgende onderwerpen over Irish coffee:

 1. De geschiedenis van Irish coffee
 2. Welke drank zit er in Irish coffee?
 3. Wat zit er in Irish coffee?
 4. Welke whiskey is goed voor Irish coffee?
 5. Hoeveel whiskey in Irish coffee?
 6. Hoeveel alcohol zit er in Irish coffee?
 7. Irish coffee met koffie of espresso?
 8. Welke suiker gebruik je voor Irish coffee?
 9. Hoe maak je een echte Irish coffee?
  1. Benodigdheden
  2. Irish coffee maken
  3. Pro tips
 10. Hoe drink je Irish coffee?

De geschiedenis van Irish coffee

Irish coffee is volgens de verhalen als eerst geschonken door Joe Sheridan in 1942, op het vliegveld in Foynes (voorloper van Shannon Airport in west Ierland). Enkele vermoeide passagiers kregen van hem koffie met een scheutje whiskey erdoor en room erbovenop, om ze een beetje op te peppen. De passagiers vroegen of het Braziliaanse koffie was, maar Sheridan antwoordde: “No my friend, this is Irish coffee.” Eerst werden de Irish coffees geserveerd in bekers. Vanaf de jaren 70 van de twintigste eeuw, werd het geharde Irish coffee glas op de markt gebracht, waar het nu vooral in wordt geserveerd.

Welke drank zit er in Irish coffee?

In een echte Irish coffee ziet (Ierse) whiskey. Er zijn door de jaren heen verschillende varianten bedacht, maar een in een authentieke Irish coffee zit whiskey.

Ja, je leest het goed whiskey met een e erin. Want als je whisky zonder e hebt gekocht dan is het hoogstwaarschijnlijk Schotse whisky. Dus als iemand je vraagt welke je nodig hebt, kun je zeggen whiskey met een e, want dat is echte Ierse whiskey.

Wat zit er in een Irish coffee?

In een echte Irish coffee zit koffie, Ierse whiskey, bruine suiker en een toplaag van lichtgeklopte room. Er zijn vele variaties te vinden en te verzinnen, maar als je een authentieke Irish coffee wilt maken kies je voor de eerdergenoemde ingrediënten.

Welke whiskey is goed voor Irish coffee?

Voor een Irish coffee kun je bijvoorbeeld een van deze whiskeys gebruiken: Jameson, Paddy, Bushmills Original, Tullamore Dew of Clontarf Single Malt.

Natuurlijk zijn dit echte Ierse whiskeys. De Ierse whiskeys hebben een zachtere en minder rokerige smaak dan Schotse whiskeys. De milde Ierse whiskey geeft een Irish coffee zijn unieke harmonieuze smaak.

Hoeveel whiskey in Irish coffee?

Doorgaans wordt er in een Irish coffee recept 25 ml whiskey bij 80 ml koffie gebruikt. Hoeveel whiskey je in je Irish coffee doet, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen voorkeur.

irish coffee maken

Hoeveel alcohol zit er in een Irish coffee?

In een Irish coffee zit meestal tussen de 5 en 10 procent alcohol. Een standaardrecept voor Irish coffee gebruikt 30 tot 40 ml Ierse whiskey met een alcoholpercentage van 40.
Natuurlijk ligt het ook aan je persoonlijke smaak. Als je meer whiskey toevoegt omdat je dat lekkerder vindt, zal het alcoholpercentage ook hoger zijn.

Irish coffee met koffie of espresso?

Een echte Irish koffie wordt gezet met sterke “gewone” koffie, het liefst vers (bijvoorbeeld met een bonen koffiemachine) want dat is natuurlijk het lekkerst. Wanneer je espresso gebruikt dan valt de milde smaak van de Ierse whiskey eigenlijk weg.

Welke suiker gebruik je voor Irish coffee?

Voor een Irish coffee kun je het best een fijne bruine suiker gebruiken zoals kandijsuiker of een (licht)bruine basterdsuiker. De suiker geeft de Irish coffee het lekkere zoetje en zorgt ervoor dat de room blijft drijven.

Hoe maak je een echte Irish coffee?

Het maken van een Irish coffee is niet moeilijk, wel is het belangrijk dat je de exacte hoeveelheden aanhoudt en de juiste ingrediënten gebruikt. Hieronder vind je het recept voor een echte Irish coffee.

Benodigdheden
Dit heb je nodig om een Irish coffee te maken:

 • Een Irish coffee glas (of ander dikwandig glas)
 • 1 kop sterke koffie
 • 25 ml Ierse whiskey
 • 50 ml lichtgeklopte slagroom
 • 1 eetlepel bruine suiker

Irish coffee maken
Om de echte authentieke Irish coffee te maken volg je de volgende stappen:

 1. Giet heet water in een hittebestendig glas om het voor te verwarmen. Giet het water weg als het glas warm is.
 2. Schep de bruine suiker in het lege glas.
 3. Vul het glas dan tot 3/4 met koffie.
 4. Roer goed door, totdat de suiker is opgelost. Giet dan de whiskey bij de koffie.
 5. Klop de slagroom niet stijf, maar wel zo dik dat het net van je lepel afloopt. Laat de slagroom voorzichtig in de koffie glijden

Pro tips
Enkele tips die een Irish coffee echt goed maken:

 • Gebruik (Ierse) whiskey en geen andere drank.
 • Zorg ervoor dat de koffie zo heet mogelijk is.
 • Meng eerst de koffie en suiker voor je de whiskey toevoegt.
 • Haal geen slagroom uit een spuitbus, maar klop het zelf. Gebruik bij voorkeur ongezoete, ijskoude verse slagroom, half opgeklopt. Als je voldoende suiker hebt gebruikt en de koffie heet genoeg is blijft de slagroom mooi drijven. Door de combinatie met de hete koffie krijg je de beste smaakbeleving.

Je kunt nu zelf een authentieke Irish coffee maken, probeer het recept eens uit en geniet ervan!

Hoe drink je Irish coffee?

De Irish coffee kun je het beste niet roeren nadat je de slagroom hebt toegevoegd. Als je de koffie met whiskey door de slagroom heen drinkt, krijg je de beste smaak. ‘

Een Irish coffee smaakt extra lekker op een koude najaars- of winterdag, na een frisse wandeling. Het is de perfecte manier om weer goed op te warmen als je het koud hebt.

irish coffee

Back To Top