Ga naar hoofdinhoud

Uit onderzoek, onder een groep van bijna 80.000 proefpersonen, van de Universiteit Wageningen en UMC Groningen zijn er gezondheidsvoordelen aan het drinken van koffie verbonden. Voor de gezondheid van de nieren zou vier koppen koffie zelfs bevorderlijk zijn. Natuurlijk gaat over koffie die zwart gedronken wordt, zonder suiker of andere ongezonde toevoegingen.

In dit blog lees je meer over de voor- en nadelen van koffie op je gezondheid.

Wat doet koffie met je lichaam?

Als je zwarte koffie drinkt, krijgt je lichaam geen energie in de vorm van calorieën, suikers, vetten en eiwitten zorgen hier wel voor.

Door de cafeïne wordt wel het zenuwstelsel in je lichaam gestimuleerd, dit heeft invloed op wat je denkt, voelt en doet. 75 milligram of meer cafeïne kan zorgen voor een hogere concentratie of alertheid. Het kan ook je uithoudingsvermogen verbeteren. Koffie geeft je lichaam dus geen energie, maar kan je wel het gevoel geven dat je meer energie hebt.

Koffie kan de snelheid van de stofwisseling in je lichaam verhogen, dat is goed om sneller calorieën te verbranden. Dit kan helpen bij het afvallen.

De cafeïne in de koffie kan de bloedvaten in je lichaam verwijden, hierdoor zou je bloeddruk lager kunnen worden. De kans op hart- en vaatziekten zou hierdoor lager kunnen worden.

De antioxidanten in koffie beschermen je spieren tegen beschadiging en verbeteren de bloedcirculatie. Dit kan bijdragen aan spierherstel na het sporten.

Over het algemeen kan koffie geen kwaad. Te veel koffie is natuurlijk niet goed voor je lichaam. Als je veel cafeïne binnenkrijgt kan dat zorgen voor slapeloosheid, onrust en andere negatieve uitwerkingen. Koffie zonder suiker en melk is het beste, drink het daarnaast altijd met mate. Als je dit niet doet, zou het kunnen dat je hoofdpijn, hartkloppingen of maagproblemen krijgt. Twee a drie koppen koffie per dag is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

De cafeïne kan ervoor zorgen dat ijzer en calcium minder goed in je lichaam wordt opgenomen. IJzer helpt bij het transporteren van bloed in je lichaam. Een tekort aan ijzer kan leiden tot vermoeidheid. Calcium is goed voor de sterkte van je botten.

Koffie kan zoals je hebt gelezen allerlei uitwerkingen hebben. De effecten van koffie op je lichaam verschillen per persoon. Hieronder gaan we in dit blog dieper in op het drinken van koffie en de voor- en nadelen voor je lichaam.

wat doet koffie met je lichaam

Is koffie goed voor afvallen?

Volgens sommige mensen is koffie goed om af te vallen. Maar is dat wel zo?

Doordat koffie helpt bij het versnellen van je stofwisseling kun je sneller calorieën verbranden. Als je een trage stofwisseling hebt, is de kans op gewichtstoename groter.

Cafeïne kan ervoor zorgen dat je meer energie verbrand in rust, doordat het je energiebehoefte verhoogd. Ook zorgt het voor minder hongergevoel, al is dit niet wetenschappelijk bewezen.

Koffie helpt niet per se bij het afvallen, maar kan indirect wel helpen om gewicht kwijt te raken. Het is natuurlijk beter dan frisdrank drinken en kan je net wat meer energie geven om toch te gaan sporten of te gaan wandelen. Drink, als je wilt afvallen, je koffie zonder suiker of melk en beperk het tot 3 à 4 kopjes per dag.

Is koffie vochtafdrijvend?

Vaak wordt beweerd dat koffie vochtafdrijvend is en je meer vocht verliest als je het drinkt. Dat is niet waar. Koffie zorgt net als andere dranken voor vochtvoorziening in je lichaam. Wel zorgt de cafeïne ervoor dat de nieren gestimuleerd worden en vocht eerder je lichaam verlaat.

Is koffie slecht voor je tanden?

Koffie kan zorgen voor aanslag op je tanden. Door het eten en drinken van bepaalde dingen kunnen je tanden verkleuren. Onder andere thee, chocola, wijn, dropjes en koffie kunnen hiervoor zorgen. Dit komt doordat de stof tannine die in deze producten zit. Tannine zorgt voor verkleurde tanden als je tandsteen hebt, dat ontstaat als je niet goed poetst.

Hoe lang mag je geen koffie na het tanden bleken?

Als je net je tanden hebt laten bleken wordt het aangeraden om 24 uur geen koffie, thee of wijn te drinken. De eerste 4 uur na de behandeling is alleen water drinken het advies. Waarom is dat precies? Het middel dat wordt gebruikt om de tanden te bleken maakt je tanden een beetje poreus. Kleurstoffen kunnen hierdoor beter doordringen in het tandglazuur, wat je natuurlijk juist niet wilt als je graag wittere tanden hebt.

koffie slecht voor je tanden

Is koffie gezond voor de lever?

Het drinken van koffie kan de kans op leveraandoeningen verkleinen, dit is uit verschillende onderzoeken gebleken. Er zijn onderzoeken gedaan waar bij een bepaalde mate van koffieconsumptie de kans op leverkanker tot wel 40% wordt verkleind. Zo heeft koffie niet alleen op korte termijn voordelen voor de lever, maar kan het ook op lange termijn een positieve werking hebben.

Wanneer je meer dan drie kopjes cafeïne-houdende koffie per dag drinkt, is de kans op leverstijfheid kleiner. Dit blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd in Clinical Gastroenterology and Hepatology. Natuurlijk helpt koffie niet altijd, sommige leveraandoeningen worden veroorzaakt door overgewicht, genetische aanleg of alcoholgebruik.

Is koffie goed voor je haar?

Koffie kan positieve effecten hebben op je haar, dat komt vooral door de cafeïne die in koffie zit. Hieronder enkele effecten die koffie op je haar kunnen hebben:

  • De doorbloeding van de hoofdhuid kan worden verbeterd door de cafeïne in koffie. Haarzakjes ontvangen zo meer voedingsstoffen en zuurstof, die voor haargroei onmisbaar zijn.
  • In koffie zitten ook veel antioxidanten, deze beschermen je haar tegen schadelijke stoffen. Wassen met cafeïne shampoo kan ervoor zorgen dat je haar levendiger en veerkrachtiger blijft.
  • Wanneer je koffie met cafeïne met mate drinkt, stimuleert dit haarzakjes om te groeien, ook aanbrengen van cafeïne in de haren kan dit effect hebben.
  • Soms wordt koffie zelfs gebruikt als een soort haarverf, vooral bij grijs haar. Deze manier is populair geworden omdat koffie een goed alternatief is voor chemische haarverf.

Is koffie slecht voor kinderen?

De effecten van het drinken van koffie zijn voor kinderen anders dan voor volwassenen. Dit komt onder andere doordat cafeïne invloed heeft op een groeiend lichaam. Kinderen zijn nog volop in de groei, hun hersenen en lichaam ontwikkelen zich de hele tijd. Overmatige inname van cafeïne kan daarnaast leiden tot slapeloosheid en angststoornissen. Ook kan het de eetlust van kinderen verminderen en het vermogen om voedingsstoffen op te nemen moeilijker maken. Ook het zenuwstelsel van een kind kan worden aangetast door de cafeïne. Bij volwassenen verbeterd het de concentratie soms, bij kinderen gebeurt vaak het tegenovergestelde. Dit uit zich in hyperactiviteit en het verminderen van de aandachtsspanne.

Al deze zaken zorgen ervoor dat het geen goed idee is om kinderen koffie te laten drinken, het is slecht voor hun algemene gezondheid en welzijn. Een klein slokje om te proeven kan niet zoveel kwaad, maar het advies is kinderen onder de 13 jaar geen of maar 1 kopje koffie (per dag) te laten drinken. Kinderen in de leeftijd van 14 tot 18 wordt aangeraden het te houden bij 1 tot 2 kopjes koffie per dag. Een kopje koffie is in dit geval 125 milliliter. Natuurlijk moet je rekening houden met gevoeligheid voor cafeïne, iedereen reageert daar anders op.

Wat doet koffie met je bloedsuikerspiegel?

Zoals al eerder gezegd heeft cafeïne allerlei uitwerkingen in je lichaam. Zo wordt ook de aanmaak van catecholamines gestimuleerd door cafeïne. Dit zijn hormonen die door de bijnieren worden geproduceerd bij lichamelijke inspanning en emotionele stress, dat is onder andere adrenaline.

Bij allerlei activiteiten kan adrenaline aangemaakt worden, bijvoorbeeld bij een ritje in de achtbaan, een ongeluk of een portie cafeïne. Op deze momenten houdt adrenaline je op de been door je lever te vertellen dat er extra energie nodig is. Je lever bevat glycogeen dat wordt omgezet tot glucose en door je lichaam gebruikt als energiebron. Normaal gesproken gaat dit geleidelijk, maar bij een stresssituatie of een kop koffie laat je lever een grote portie glycogeen los. Dit is de verklaring van de invloed van koffie (cafeïne) op je bloedsuikerspiegel.

Vooral als je diabetes hebt is het dus verstandig om niet te veel koffie te drinken.

Wat doet koffie met je huid?

Het dagelijks drinken van koffie heeft ook een effect op je huid, zowel positief als negatief. Hieronder hebben we enkele effecten voor je op een rijtje gezet. ongeveer 22%.

Negatieve effecten van koffie op je huid

De cafeïne in koffie kan je hormoonspiegel ontregelen en de aanmaak van het stresshormoon cortisol stimuleren. Stress heeft een negatief effect op je huid. Cafeïne werkt ook vochtafdrijvend, daarom is het belangrijk dat je water blijft drinken zodat je gehydrateerd blijft, wat erg belangrijk is voor je huid.

Ook wordt door de koffie de productie van collageen, een eiwit dat helpt bij het elastisch, gezond en mooi houden van je huid. Je huid kan minder soepel worden en er kunnen eerder rimpels ontstaan. Als je de kans op acne wilt verkleinen kun je ook beter cafeïnevrije koffie drinken zonder suiker en met plantaardige melk.

Positieve effecten van koffie op je huid

Ruthie Mossie, een voedingsdeskundige, geeft aan dat koffie ook een positieve invloed op de huid kan hebben. Indirect doordat het de gezondheid van je hart kan ondersteunen, wat zorgt voor een betere bloedcirculatie en dat is weer goed voor je huid. Er zijn ook producten als koffie-scrub te krijgen, dit kan goed zijn voor je huid vanwege de antioxidanten die ontstekingen, veroudering van de cellen en oxidatieve schade voorkomen.
emt met

wat doet koffie met je huid

Wat doet koffie met je cholesterol?

Je hoort vaak dat je cholesterolgehalte stijgt wanneer je koffie drinkt en dat dit het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Maar het ligt er maar net aan hoe jij je koffie drinkt. In koffie zitten bepaalde stoffen die voor een hoger cholesterol zorgen, alleen filter je deze er grotendeels uit als je gefilterde koffie of koffie uit pads drinkt. Bij koffie uit een percolator of koffie uit cups gebeurt dit minder. Als je een paar kopjes koffie per dag drinkt zal de invloed op je cholesterol erg klein zijn, het wordt pas een probleem bij grote hoeveelheden.

Is koffie goed voor je nieren?

Koffie heeft een positief effect op je nieren, volgens dit onderzoek kan dagelijks koffiedrinken zelfs het risico op een chronische nierziekte verkleinen. Ook zou het de kans op overlijden voor patiënten met een nierziekte verkleinen.

Is koffie verslavend?

Koffie is niet verslavend. Je lichaam went wel aan de cafeïne die in de koffie zit als je een paar koppen koffie per dag drinkt. Als je van de ene op de andere dag stopt met koffiedrinken kan je wel wat klachten krijgen. Dan kun je denken aan vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen of prikkelbaarheid. Jellinek ziet het drinken van producten met cafeïne niet als een verslaving en het wordt niet als problematisch gezien.

Is koffie goed voor je hart?

Koffie drinken kan goed zijn voor je hart, blijkt uit verschillende studies gepresenteerd op het American College of Cardiology. Als je 2 à 3 kopjes koffie per dag drinkt kan dat het risico op hart- en vaatziekten verlagen. In tegenstelling tot effecten op het gebied van andere punten van je gezondheid is het voor je hart juist beter als er wel wat cafeïne in de koffie zit in plaats van een cafeïnevrije variant. Er kunnen nog geen harde conclusies aan deze studies worden verbonden.

Hoeveel koffie mag je als je zwanger bent

Als je zwanger bent kun je bepaalde dingen beter niet eten of drinken omdat dit invloed kan hebben op je ongeboren kindje. Het advies is om per dag niet meer dan 2 kopjes koffie te drinken, dit geldt ook voor koffie zonder cafeïne. Per dag wordt aangeraden om ervoor te zorgen dat je niet meer dan 200 milligram cafeïne binnenkrijgt. Met een kopje koffie wordt hier 125 ml bedoeld, een beker is al 250 ml. Denk eraan dat in thee, cola en chocola ook al cafeïne kan zitten. Bovenstaande geldt ook voor als je kindje al geboren is en je het nog borstvoeding geeft.

Wat is gezonder koffie of thee?

Als je graag koffie en/of thee drinkt, is de kans groot dat je er meerdere koppen per dag van drinkt. Wat doet dat met je? Is dat wel goed voor je? En wat is er dan gezonder, koffie of thee?

Koffie en gezondheid – positief

Hieronder enkele positieve effecten van koffie op je gezondheid, die deels of helemaal zijn aangetoond door de wetenschap.

  • Lagere kans op alzheimer
  • Verlaagt de kans op Parkinson
  • Beschermt je lever
  • De antioxidanten in koffie verhogen je weerstand
  • De kans op hart- en vaatziekten verkleind
  • Lagere kans op diabetes

Koffie en gezondheid – negatief

Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn, koffie heeft ook negatieve invloed op je gezondheid. Net als positieve effecten kunnen negatieve effecten per persoon verschillen. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor cafeïne, daardoor kan koffie slapeloosheid of angsten veroorzaken. We hebben het vooral over koffie en niet over de suiker en melk die je er eventueel in doet.

wat is gezonder koffie of thee?

Thee en gezondheid – positief

In thee zitten ook antioxidanten en ook thee wordt in verband gebracht met voordelen op je gezondheid.

  • Thee verlaagd je cholesterol
  • Verminderd de kans op alzheimer
  • De kans op bepaalde soorten kanker wordt kleiner
  • Hogere weerstand door de antioxidanten
  • Kleinere kans op hart- en vaatziekten
  • Thee is goed voor je ogen

Thee en gezondheid – negatief

Helaas zijn de meeste commerciële soorten thee die je in de supermarkt koopt zodanig bewerkt dat een groot deel van de antioxidanten al verloren is gegaan. Bij biologische thee is dit minder het geval. Pure thee is het meest gezond. Sommige soorten thee hebben toevoegingen, bijvoorbeeld om afvallen te bevorderen, deze theesoorten kunnen juist ongezond voor je zijn.

Wat is nou het gezondst koffie of thee?

Eigenlijk kun je stellen dat zowel thee als koffie een goede invloed kan hebben op onze gezondheid en dat ze even gezond voor ons zijn. Natuurlijk kan dat per persoon verschillen, drink je ze het liefst zonder suiker en melk en niet te veel kopjes op 1 dag. Door de cafeïne die erin zit is het ook verstandig om het niet te kort voordat je gaat slapen te drinken, liefst niet na 20:00. Witte thee zou wel kunnen omdat daar erg weinig cafeïne in zit. Cafeïnevrije koffie of thee is ook niet echt gezond, dit komt doordat de meeste antioxidanten verloren zijn gegaan tijdens het chemische proces die nodig is om de cafeïne eruit te halen.

Hoelang blijft cafeïne in je lichaam?

Als je een kop koffie drinkt kan het voor sommige mensen een half uur of voor anderen een uur duren voordat je de eerste effecten merkt. Cafeïne wordt al na 4 minuten in je bloed opgenomen, daarna kan het 15 tot 120 minuten duren voordat het echt helemaal zijn werk doet.

Maar wanneer is het dan uitgewerkt? Dat duurt ongeveer 10 uur. Je kunt dit proces wat versnellen door goed water te drinken en/of eten te eten waar veel magnesium of kalium in zit zoals noten, fruit, peulvruchten, aardappelen of tomaat bijvoorbeeld.

Welke koffie is gezond?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zitten er in koffie stoffen die een positief effect op je gezondheid kunnen hebben. Welke koffie is dan het meest gezond? Hieronder hebben we enkele zaken op een rijtje gezet om zo gezond mogelijk te genieten van het zwarte goud:

  • Drink je koffie het liefst niet te donker gebrand, lichtgebrande koffie bevat meer antioxidanten.
  • Koffie die warm gezet is bevat meer antioxidanten dan cold brew.
  • Zonder suiker en melk bevat koffie geen koolhydraten, zo goed als 0 calorieën en ook geen vetten. Koffie met suiker en/of melk is altijd ongezonder.
  • Het stofje cafestol kan je cholesterol verhogen, dit stofje vind je het minste in koffie uit pads, oploskoffie of filterkoffie. Iets daarboven komt espresso en het meeste cafestol zit in Turkse koffie en koffie uit een cafétière.

Is koffie laxerend?

Heb je ’s ochtends na het eerste kopje koffie altijd het gevoel dat je snel naar de wc moet? Dat blijkt eigenlijk heel normaal te zijn. Koffie werkt voor de meeste mensen inderdaad mild laxerend. Wat betekent dat je vooral vaker moet plassen. Sommige mensen zijn wat gevoeliger en ervaren een zwaarder laxerend effect van koffie. De spieren in je darmen worden gestimuleerd door de cafeïne in koffie, wat in je lichaam voelt als de beweging die je darmen ook maken als je net een maaltijd gegeten hebt.

Hoeveel koffie mag je per dag?

Je hebt nu van alles gelezen over de effecten van koffie op je gezondheid, maar hoeveel koffie per dag is nog gezond? En wat is te veel? Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien probleemloos ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag. Drink of eet dan verder weinig dingen waar cafeïne in zit. Er wordt gerekend met kopjes van 125 milliliter.

Om je hart en bloeddruk gezond te houden is het maximum kopjes koffie 6. Het kantelpunt ligt daarboven, als je langere tijd meer dan 6 koppen koffie per dag drinkt kan het nadelige gevolgen hebben op je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op hart- en vaatziekten dan toenemen.

Back To Top