Ga naar hoofdinhoud

Koffie door de eeuwen heen

Veel mensen beginnen hun dag met een lekker kopje koffie. In Nederland wordt elke dag zo’n 6,5 miljoen liter koffie gedronken. Maar dat is niet altijd zo geweest, Nederland staat eigenlijk van oudsher niet bekend als een echt koffieland. Hoe dat wel heeft kunnen gebeuren lees je in dit blog, neem gerust een bakkie terwijl je dit leest!

Waar komt koffie vandaan?

Om antwoord te geven op de vraag: Waar komt koffie vandaan? Moet je ver terug gaan in de geschiedenis, naar de tiende of elfde eeuw zelfs. Ergens rond die tijd is in Ethiopië de koffieplant ontdekt. Hier schijnt het koffie drinken dan ook begonnen te zijn.

Wie is de uitvinder van koffie?

Het verhaal gaat dat het een geitenhoeder genaamd Kaldi was, die per toeval de werking van de plant ontdekte. Op een dag zag hij dat zijn geiten energieker waren en meer melk gaven, nadat ze hadden gegeten van een bepaald soort struik. Dit waren de bessen van een koffieplant, door de cafeïne in die koffiebes kregen de geiten meer energie.

Kaldi kookte wat van de bessen en na het dronk de vloeistof, hierdoor kreeg ook hij meer energie en voelde zich helderder van geest. Als je de volgende keer een lekker bakje koffie drinkt dan weet je nu aan wie je dat te danken hebt ;).

Hoe is koffie in Europa beland?

Het nieuws over de “wijn van Arabië” werd door pelgrims over de hele wereld verspreid via hun pelgrimstochten naar Mekka. Eigenlijk wilden de Arabieren de koffieplanten niet naar andere plaatsen exporteren. Toch duurde het niet lang voordat het zich in de 15e eeuw verspreidde naar Jemen. De koffieplant groeide hier goed, binnen een eeuw dronk men ook koffie in landen als Turkije, Perzië, Egypte en Syrië.

Europeanen begonnen in de 17e eeuw steeds meer koffiebonen te importeren uit Arabische landen. Er waren mensen die koffie maar niks vonden, het werd door sommigen zelfs “bittere uitvinding van satan” genoemd. De groep die koffie wel kon waarderen werd steeds groter. In 1615 werd in Venetië het eerste koffiehuis geopend, daarna volgden grote steden in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Engeland en Nederland. In Amsterdam werd het eerste koffiehuis geopend in 1663, een jaar later in Den Haag. In het midden van de 17e eeuw waren er in Londen alleen al wel 300 koffiehuizen. De vraag naar koffie bleef stijgen.

De rol van Nederland

In de geschiedenis van de koffie speelt Nederland een grote rol, onder mer in het populair maken van de drank. De Nederlanders verzamelden in de 2e helft van de 17e eeuw de zaden van de koffieplant. Ze brachten de zaden naar Batavië (Indonesië), op het eiland Java ontstonden hierdoor koffieplantages. Ook op andere eilanden, zoals Sumatra en Celebes, werden plantages opgericht en Nederland werd een grote speler in de koffiehandel.

Koffie nu

Mensen zijn door de tijd heen ook thuis steeds meer koffie gaan drinken. In het begin was filterkoffie erg populair, later werden ook volautomatische bonenmachines beschikbaar. Door zijn rijke smaak wordt bonenkoffie, vers gemalen vaak beschouwd als de lekkerste koffie. Wanneer je filterkoffie gebruikt gaan veel aroma’s verloren.

Back To Top