Ga naar hoofdinhoud

Wat is koffie verkeerd?

Een koffie verkeerd is de Nederlandse benaming voor een kop koffie met veel “normale” melk. In België noemen ze deze koffie ook wel lait russe. In Engelstalige landen noemen ze het een latte.

Eigenlijk is koffie verkeerd kortgezegd, zwarte koffie met veel melk.

Waarom heet het koffie verkeerd?

Het woordje “verkeerd” geeft aan dat je afwijkt van wat normaal wordt gevonden. Normaal gesproken doen de meeste mensen maar een klein beetje melk in de koffie. Tegenwoordig worden er veel meer koffie varianten gedronken met elk een verschillende hoeveelheid melk.

Koffie verkeerd verhouding

De verhouding van een koffie verkeerd is tegenwoordig ⅓ koffie en ⅔ melk. Vroeger werd een half half verhouding aangehouden. Je kunt ‘m natuurlijk maken zoals jij het lekker vindt, maar als je er meer koffie dan melk in doet is het geen koffie verkeerd meer.

Hoe maak je koffie verkeerd?

Je kunt koffie verkeerd maken met oploskoffie of vers gezette koffie. Vroeger was de verhouding vaak half koffie, half melk. Tegenwoordig wordt voor koffie verkeerd ⅓ koffie en ⅔ melk aangehouden. De melk wordt warm aan de koffie toegevoegd.

Een koffie verkeerd maken is niet moeilijk. Kies je favoriete melk en koffie, schenk meer melk dan koffie in (anders is het geen koffie verkeerd) en geniet ervan!

koffie verkeerd maken

Hieronder een stap voor stap overzicht hoe je koffie verkeerd maakt.

  1. Zet een mok klaar, verwarm de melk. Schenk de mok half vol melk en giet het dan in een melkopschuimer of pannetje. Laat de melk niet koken.
  2. Zet een mok zwarte koffie. Maak de koffie zo sterk als je zelf lekker vindt. Schenk de koffie in de mok, tot net onder de helft.
  3. Nu kun je de warme melk aan de koffie toevoegen en genieten van een lekkere koffie verkeerd.

Verschil koffie verkeerd en cappuccino

Het grootste verschil tussen koffie verkeerd en cappuccino is de melk, die wordt bij de cappuccino opgeklopt. Je krijgt dan een mooie schuimlaag. De warme melk wordt bij een koffie verkeerd “gewoon” gemengde met de koffie.

Voor een cappuccino wordt espresso als basis gebruikt, voor de koffie verkeerd zwarte koffie.

Verschil koffie verkeerd en latte macchiato

Soms wordt gedacht dat koffie verkeerd en een latte macchiato hetzelfde zijn, dat is niet zo. Voor de latte macchiato gebruik je espresso, die je over de melk schenkt. Voor de koffie verkeerd wordt gewone zwarte koffie gebruikt.

Back To Top