Wat is lungo koffie?
Lungo koffie is een espresso-variant met meer water, je krijgt zo een grotere en mildere koffie met een langere doorlooptijd. Eigenlijk is het een slappere espresso.
Is lungo gewone koffie?
Nee, lungo is een espresso waarbij meer water wordt gebruikt, waardoor het een grotere hoeveelheid heeft dan een standaard espresso.
Nederlanders zijn van oudsher gewend om filterkoffie te drinken. Op een gegeven moment zijn er ook andere koffiesoorten populair geworden en zijn we bijvoorbeeld met een Nespresso apparaat “filterkoffie” gaan zetten. Eigenlijk gaat dat niet met een espressomachine, vandaar dat we er een lungo van maken door de machine langer te laten doorlopen. We zijn dus vast blijven houden aan het formaat van een kop filterkoffie, maar de manier van zetten is veranderd.
Daarnaast is een Nederlandse espresso van lagere kwaliteit dan in bijvoorbeeld Italië. Dit komt doordat we de extractie (de tijd dat je gemalen koffie in contact is met het water) fout aanpakken, zelfs in sommige koffiezaken wordt een espresso verkeerd bereid. En dan is het maken van een lungo zelfs moeilijker vanwege de doorlooptijd die niet alleen invloed heeft op de smaak maar ook op de extractie.
Wat is sterker, gewone koffie of een lungo?
Als je kijkt naar smaak, dan is een lungo eigenlijk te vergelijken met een mildere espresso. Wel is de lungo bitterder doordat je hem langer laat doorlopen dan een espresso. Filterkoffie (gewone koffie) heeft een minder lange doorlooptijd en smaakt meestal minder sterk. Al kun je natuurlijk zelf bepalen om hele sterke koffie te zetten.
Waarom heet het koffie lungo?
“Lungo” betekent “lang” in het Italiaans, en de naam komt van de langere doorlooptijd van water tijdens de bereiding, waardoor een grotere hoeveelheid koffie wordt geproduceerd in vergelijking met een standaard espresso.
Het verschil tussen een lungo en een espresso
Zoals hierboven al benoemd is de lungo een milde vorm van een espresso. Je gebruikt meer water (80 à 110 ml) dan bij en espresso (30 à 40 ml), hierdoor is een lungo minder sterk. Door de langere doorlooptijd is de smaak wel wat bitterder dan bij een espresso.
Wat is het verschil tussen een lungo en een americano
Het belangrijkste verschil tussen een lungo en een americano is de bereidingsmethode. Een lungo wordt gemaakt door meer water door de gemalen koffie te laten lopen tijdens het zetten van een espresso, terwijl een americano wordt gemaakt door water toe te voegen aan een espresso na de bereiding. Daarnaast heeft een lungo heeft vaak een crema laag terwijl die bij een americano niet aanwezig is.
Wat is sterker ristretto of lungo?
Ristretto is over het algemeen sterker dan lungo. Ristretto wordt gemaakt door minder water door de gemalen koffie te laten lopen dan bij een standaard espresso, waardoor de smaak intenser is.
Hoe maak je een koffie lungo?
Om een koffie lungo te maken, laat je meer water door de gemalen koffie lopen tijdens het zetten van een espresso. Hierdoor krijg je meer koffie met een milder smaakprofiel dan bij een standaard espresso.
De basis is hetzelfde als bij het zetten van een espresso. Voor het maken van een lungo zijn er 2 manieren, je kunt deze manieren ook nog combineren:
- de doorlooptijd verlengen
- grovere maalgraad instellen
Verhouding water en koffie
Voor het zetten van een lungo is de verhouding doorgaans 1/2 water en 1/2 koffie. De koffie die je gebruikt moet espresso zijn, de hoeveelheid water hangt ook af van je eigen voorkeur.
Voor 2 koppen lungo kun je het volgende aanhouden:
- Manier 1: verse, fijngemalen koffie (16 tot 21 gram)
- Manier 2: verse, minder fijngemalen koffie (16 tot 21 gram)
Bij een normale espresso gemalen met 21 gram koffie, krijg je ongeveer 42ml vloeibare koffie, die je verdeeld over 2 kopjes. Voor de lungo blijft het water lopen tot er ongeveer 40 tot 50 ml in het kopje zit.
Wat je ook nodig hebt:
- 2 kopjes van ongeveer 100ml
- een espressomachine
Halfautomatische espressomachine
Met een halfautomatische espressomachine kun je op 2 manieren een lungo maken. Het kan soms lastig zijn, blijf experimenteren en proeven zodat je uiteindelijk keer op keer jouw favoriete lungo kunt maken!
Manier 1 – doorlooptijd verlengen
Begin gewoon met het maken van een espresso, zoals je altijd doet. Als de espresso eigenlijk klaar is, laat je het water langer doorlopen. Je stopt de machine als je ongeveer 40 of 50 ml in je kopje hebt zitten.
Manier 2 – grovere maalgraad
Als je de maalgraad een klein beetje grover instelt, stroomt het water ook sneller door de koffie. De lungo zal nu net zo snel klaar zijn als een normale espresso. Wanneer je de bonen iets minder fijn maalt, stroomt het water sneller door de koffie, maar zul je nog wel de heerlijke smaken krijgen.
Volautomaat of Nespresso machine
De volautomatische machine heeft vaak een functie waarmee je met 1 druk op de knop een lungo maakt. Het is minder makkelijk om een lungo te maken die helemaal naar jouw smaak is.
Met een Nespresso apparaat een lungo maken is erg makkelijk. Als je op de knop met het grote kopje klikt dan stroomt het water langer door. Om precies de goede lungo te krijgen die jij het lekkerst vindt, kun je de waterhoeveelheid instellen.
Welke bonen voor een lungo?
Voor het maken van een lungo zijn koffiebonen met een afgeronde milde smaak het meest geschikt. Dit zijn dan eerder de arabica bonen, die wat zachter en fruitiger smaken dan de robusta bonen, die een stevigere en meer bittere smaak hebben.
Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf wat je het lekkerst vindt. Probeer dus ook gerust andere bonen uit, je zult merken dat er echt grote smaakverschillen tussen de koffiebonen kunnen zitten.