Ga naar hoofdinhoud

Soms drink je in een koffiebar koffie die zo lekker is dat je ‘m elke dag wel wilt drinken. Elke dag koffie buiten de deur kopen is niet per se goed voor je portemonnee. Gelukkig kun je zelf thuis ook hele lekkere koffie zetten. Hoe? Lees het nu in dit blog!

Hoe maak je thuis de lekkerste koffie?

De duurste koffiebonen of de duurste machine zijn niet het antwoord. Hieronder lees je 5 tips van Rob Clarijs (beste barista ter wereld in 2019) om thuis heerlijke koffie te maken.

Meten is weten

Wanneer je de lekkerste koffie wilt zetten wil je dat natuurlijk niet één keer doen. Om altijd hetzelfde lekkere kopje koffie te kunnen drinken is het belangrijk om bepaalde zaken af te meten.

Wat heb heb je hiervoor nodig?

  • een precisieweegschaal
  • maatbekertje
  • een timer

De hoeveelheid koffie weeg je af, time de doorlooptijd en weeg ook het volume van je gezette koffie. Je kunt altijd meer meten, maar dit zijn de belangrijkste factoren om consistent lekkere koffie te zetten.

Maak ook notities, zo kun je altijd terugkijken wat je fout hebt gedaan als je koffie toch anders smaakt.

tips thuis lekkerste koffie

Oefenen, oefenen, oefenen

De kans dat de allereerste koffie die je zet meteen perfect smaakt, is niet zo groot. Geen probleem, je hebt nu een beeld van hoe het niet moet. Als je blijft oefenen, proberen en experimenteren zul je steeds betere koffie zetten. Binnen de kortste keren maak je in een handomdraai een heerlijke cappuccino of de lekkerste espresso.

Zorg dat je schoon werkt

Maak nadat je koffie hebt gezet steeds alles goed schoon. Zorg dat je het filter schoon en droog maakt, veeg het stoompijpje af als je melk hebt opgeschuimd en zorg voor een schone “werkplek”.

Om de zoveel tijd is ook een uitgebreide schoonmaakbeurt nodig. Vergeet ook niet om je materiaal regelmatig te ontkalken. Dit alles zorgt er niet alleen voor dat de koffie beter smaakt, maar helpt ook bij de levensduur van je koffiemachine.

Smaken verschillen

Iedereen heeft een andere smaak, ook wat betreft koffie. Probeer uit te vinden welke smaak jij het lekkerst vindt door veel te proeven. Wanneer je bijvoorbeeld van espresso houdt, heb je alsnog veel keus. Een koffie uit Ethiopië is licht gebrand en geeft een heel andere smaak dan een donker gebrande Italiaanse variant. Probeer gewoon veel uit en zo kom je vanzelf een koffie tegen waar je verliefd op wordt.

Materiaalkeuze

Op afgetrapte schoenen kun je geen marathon lopen. Voor het zetten van de lekkerste koffie kun je geen slecht onderhouden budget koffiemachine gebruiken. Het is niet onmogelijk om er een behoorlijk kopje koffie mee te zetten, maar een goed onderhouden machine maakt het veel makkelijker. Vaak blijkt goedkoop ook duurkoop te zijn. Als je thuis echt de lekkerste koffie wilt zetten, kies dan voor wat meer kwaliteit.

Back To Top