Veel mensen beginnen de dag met een kopje koffie, soms zelfs nog voordat ze wat gegeten hebben. Maar is dat eigenlijk wel goed voor je en wat is de beste tijd om koffie te drinken? In dit blog zetten we een aantal vragen en antwoorden over dit onderwerp op een rijtje.
Waarom je in de ochtend niet meteen koffie moet drinken
Uit onderzoek is gebleken dat je lichaam ’s ochtends veel cortisol aanmaakt, dat is een stresshormoon. Dat hormoon zorgt ervoor dat we wakker worden, het houdt ons scherp gedurende de dag, maar heeft ook invloed op je spijsvertering en afweersysteem. Als je meteen nadat je bent opgestaan koffie drinkt, kan dit hormoon gewend raken aan cafeïne en je lichaam zal minder cortisol aanmaken. De cafeïne vervangt eigenlijk het cortisol, en heeft weinig effect. Wel kan je lichaam afhankelijk worden van de cafeïne in de ochtend, omdat het cortisol z’n werk niet meer doet, je zult merken dat je dan juist koffie nodig denkt te hebben vlak nadat je bent opgestaan.
Hoelang wachten met koffie na opstaan?
Ok, koffie als je net uit bed bent is dus niet zo slim. Hoe lang moet je dan wachten met je eerste kopje koffie, nadat je wakker bent geworden? Je kunt het beste minimaal een uur wachten voordat je koffie gaat drinken, na een uur is je cortisolgehalte al aan het dalen. Wil je graag na je eerste kopje nog een kopje koffie? Zorg dan dat er ongeveer anderhalf uur tussen zit, dit wordt aangeraden omdat de cafeïne dan eigenlijk niet werkt en je eerder onrustig dan scherp wordt.
De beste tijden om koffie te drinken
Het ligt er dus een beetje aan hoe laat je opstaat, maar in het algemeen zijn de beste tijden om koffie te drinken:
- ‘s ochtends tussen 10:00 en 12:00
- ‘s middags tussen 14:00 en 17:00
Het moment dat het cortisolniveau in je lichaam het laagst is, is het meest geschikt om koffie te drinken. De cafeïne heeft zo het beste effect, je zult je energieker voelen als je last hebt van een inkakker. Het heeft weinig zin om tussen 8:00 en 9:00, tussen 12:00 en 13:00 of tussen 17:30 en 18:30 koffie te drinken, op deze momenten is het gehalte cortisol in je bloed namelijk hoger en ben je al alerter.
Waarom geen koffie op een nuchtere maag?
Als je net bent opgestaan heb je niet altijd honger en is een kopje koffie eigenlijk wel makkelijk. Behalve invloed op je cortisolniveau kan de cafeïne in koffie en thee op een lege maag ook zorgen voor brandend maagzuur, misselijkheid of problemen met je spijsvertering. Cafeïne stimuleert ook de productie van het hormoon gastrine in je lichaam, dit hormoon bevordert de uitscheiding van maagzuur. Dat helpt natuurlijk bij de vertering, maar kan je maag ook zuurder maken.
Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, de meeste mensen hebben eigenlijk geen last van deze problemen wanneer ze koffie drinken op een nuchtere maag. Het effect van cafeïne kan per persoon verschillen. Onder andere je lengte, gewicht, of je wel of niet rookt zijn factoren die meespelen bij de tijd waarin de concentratie van cafeïne tot de helft van de oorspronkelijke waarde afneemt (halfwaarde tijd). Deze tijd kan dus per persoon verschillen en zo kan het zijn dat jijzelf zonder problemen na 19:00 nog koffie kan drinken en slapen als een roos, terwijl als je moeder dat zou doen ze moeilijk in slaap komt of zelfs de hele nacht wakker ligt.
Mocht je de bovenstaande klachten wel herkennen, dan is het aan te raden om voor je koffie drinkt eerst wat te eten. Dit kan helpen om de effecten van het zuur te verminderen.
Welke soort koffie drink je wanneer?
Espresso
Omdat de hoeveelheid cafeïne te vergelijken is met een volle kop koffie, maar je een veel kleiner kopje krijgt, zal je geen opgeblazen gevoel krijgen van een Espresso. Dit maakt Espresso een goede koffie om ’s ochtends te drinken. Ook ’s avonds na het eten is de Espresso populair, het helpt namelijk om de vet- en spijsvertering na het eten op gang te brengen.
Cappuccino
Het is alom bekend (vooral in Italië) dat je eigenlijk geen cappuccino meer drinkt na 11:00 ’s ochtends, maar waarom niet eigenlijk? Dit heeft te maken met de gewoonte om na een zware maaltijd een hete drank te drinken zodat je eten sneller verteerd. Als je in deze drank melk doet, wordt het proces vertraagd en ligt de maaltijd juist zwaarder op de maag.
Lungo
Een kop koffie tijdens de lunch is vaak wat overheersend. Je kunt daarom beter na de lunch koffie drinken, met een volle maag wordt de cafeïne ook beter en sneller door ons lichaam opgenomen. Een populaire koffie in de middag is bijvoorbeeld de lungo.
Wat je nu weet over koffie drinken en het moment van de dag
Je weet nu dat je beter even kunt wachten met koffie nadat je bent opgestaan, zo voorkom je dat je lichaam te afhankelijk wordt van cafeïne. Als je last hebt van een opgeblazen gevoel en maagzuur kun je beter eerst wat eten voordat je koffie drinkt. Ook heb je nu antwoord op de vraag waarom je beter geen cappuccino kunt drinken na een zware maaltijd.
Onthoud dat ieder mens verschillend is en ook verschillend zal reageren op cafeïne. Je kent je eigen lichaam het best en weet dus wanneer je wel of beter geen koffie kunt drinken.